No Title

Moder jord skakade verkligen på sig denna vecka. Ett otal jordbävningar förekom straxt utanför Japans ostkust.

Otaliga skaningar utanför Japans ostkust

Här i norden så har vi inte haft någon större aktivitet under samma tisdföljd. Den största skakningen var den 6 mars kl 20:50 i Grönländska sjön. Den hade en Magnitud på 4,6. Men visst har vi även i Sverige råkat ut för skakningar av större mått. Eller vad sägs om det som hände i förhistorisk tid, då inträffade ett mycket stort jordskalv i den 165 km långa Pärvieförkastningen som sträcker sig från Saltoluokta via Nikkaluokta och norrut. Detta jordskalv antas ha uppgått till drygt 8 på Richterskalan. Jordbävningen inträffade i slutet av den senaste istiden. Men de skalv som vi har i dag i Sverige ligger mellan 1 till 4 på Richterskalan. Det kraftigaste skalvet i Sverige i modern tid skedde 1904 den 23 oktober. Det var Kosteröskalvet eller Oslofjordskalvet, och räknas med magnitud uppskattad till drygt 5.5
På ett år, från den 13 mars 2010 till den 13 mars 2011 har Sverige skakats ca 500 skalv, det trodde man inte.
?

Ett års skakninga i Sverige

? Det senaste skalvet i Europa inträffade för ca sex timmar sedan (klockan är nu 20:06 den 13/3-2011) och ägde rum i nordväst i Spanien, och hade en magnitud på 3,2.  

??

Senaste skakningen i Spanien.

Det blev en skakig stund vid tangentbordet, så nu får det bli en öl att vila händerna på.

Har ni tänkt på att när det som inte är möjligt ändå händer, säger vi att det är absurt. När det som är möjligt inte händer, säger vi att det är typiskt.

Ses.

Skriv ett inlägg

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.