No Title

Kan ni tänka er att det är hundra år i dag sedan posten för första gången använde automobil i sitt arbete. Det var Sveriges fyra första postautomobiler som togs i bruk i Göteborg. De ersatte 18 hästar som användes vid posthämtning vid tågen. 100 år det blir faktiskt 1911, det var som sjutton, att det var så lätt att hitta händelser som ägt rum för hundra år sedan.
Jag tycker att 1911 inte är så fasligt lång borta i tiden. Nä nu måste jag hitta något som känns riktigt lång borta som tröst. Jo nu vet jag, Isak Newton föddes 1643 det blir i alla fall för 368 år sedan, det är väll långt borta i alla fall.

Det känns också skönt att till gruppen ”långt borta” lägga talet 361, det är dagar som är kvar till nästa nyårsafton. Men ett antal av 546 år är också långt borta, det var på denna dag år 1465 som biskop Jöns Bengtssons krigshär besegrar Karl Knutssons i slaget på Stockholms isar.

Värme i vintertid

Men ordet lång är så mycket mer, det är även ett gammalt soldatnamn. I slutet av 2009 fanns 879 personer med efternamnet Lång i Sverige. Ordet lång finns naturligtvis även inom andra språk, tillexempel: danska = lang, engelska = long, franska = long, tyska = lang, isländska = langur för att nämna ”lång” på några språk.
Nä, nu får det bli en kall öl samt några chipps och en go bok. Allt ska avnjutas i soffan till ljudet från elden som brinner i kaminen. Det är absolut inte långt till soffan.

Är inte ”lågavlönad” samma sak som bonus för brandman.
Ses.

Skriv ett inlägg

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.