No Title

Vi får tacka Gustav Vasa för nyårsdagen 2011.

Det var denna dag år 1529 som kungen proklamerade att den 1 januari skall vara svensk nyårsdag. Nyårsdagen är det borgerliga årets första dag.

 Enligt folktron skulle ens sinnestillstånd den dagen komma att känneteckna resten av året. Var man glad skulle man vara på gott humör hela året, gick man upp tidigt blev man morgonpigg och för att hålla sig frisk ett helt år rekommenderades ett äpple.
Vad man fick akta sig för var att inte låna ut pengar eller betala något, då blev det bara utgifter under det kommande året. Viktigt var också att ge akt på årets första besök. Kom det en man tydde detta på tur, kom det en kvinna skulle året bli oturligt. i synnerhet om det var en äldre dam. I borgerliga kretsar hörde det till att gå på nyårsvisit till högre ämbetsmän och äldre släktingar, en tradition som upphörde alltmer efter andra världskriget.

Vi har ju en välkänd skatt här i landet som kallas moms, en skatteform som tog sin början just under andra världskriget men kallades då för oms. Den togs bort efter kriget men återkom 1960 den 1 januari med en skattesats på hela 4%. Där efter har den raskt marscherat upp till dagens 25%.

För övrigt så hölls de sista gladiatorspelen i Rom denna dag år 404. Och i Istanbul i Turkiet bränns den ursprungliga

Hagia Sofia Foto Robert Raderschatt

Hagia Sofia ned av en uppretad folkmassa. Theodosius II som var bysantinsk kejsare åren 408-450 återuppförde kyrkan som återinvigdes år 415.

Men vi hoppar fram 1 596 år och konstaterar att denna nyårsdag bjöd på blidväder med takdropp. Det kändes skönt med lite mildväder efter alla dessa dagar där temperaturen pendlat mellan-10 till -22. Man skulle kunna tro att kälen ligger djupt, men nej då, det finns i stort sett ingen käle under snön. Kan vara bra när snösmältningen kommer i gång fram på våren, smältvattnet rinner undan lite lättare då marken inte är frusen.

Visste ni att just denna dag på året, nyårsdagen, konsumeras mer än dubbelt så många pizzor än mot en vanlig söndag.

Skapare ElfQrin

Vilka pizzor käkar vi då denna dag? Jo, på första plats ligger Husets pizza sedan kommer i fallande ordning, Kebabpizza. Capricciosa. Vesuvio. Hawaii. Black & White. Mexicana. Margherita. Salami. Kycklingpizza. Smaklig måltid.

Är det inte så att folk oroar sig så över vad de äter mellan jul och nyår, men de borde i verkligheten oroa sig för vad de äter mellan nyår och jul.

Ses

Skriv ett inlägg

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.