No Title

Februari, är årets kortaste månad, namnet kommer från den etruskiska guden Februus. Februus kan, enligt de som vet, vara upphovet till den romerske guden för malaria: Febris.

Veckodagen i dag är tisdag, och den är uppkallad efter Odens son Tyr.

Guden Tyr har ju namngett tisdagen. Här målad av John Bauer 1911.

I Europa under medeltiden betraktades tisdagen som en passande dag att sätt igång krig på, då tisdagen var krigsgudens dag. Även svärdssmide och andra krigsförberedande verksamheter utfördes vanligtvis och lämpligast på tisdagar.

Under vissa premisser kallas denna dag för Fettisdagen, förra året inföll denna ljuvliga bulles dag den 16 februari. I år får vi vänta ända tills den 8 mars för att traditionsenligt äta semlan på rätt dag. Fettisdagen vandrar runt i almanackans första månader, så det gäller att ha koll på hävderna om man vill ha premiärinmundigandet av gräddakusen på rätt dag och rätt månad. 

Så ska den se ut.   Bild: Frugan

Hetväggen ja, (kärt barn har många namn) i finland äts bullen även med sylt och då gärna hallonsylt. Norge har åsså en avvikande uppfattning om detta med fastlagsbulle, där har semlor genomgående sylt i stället för mandelmassa.
Visste ni att kung Adolf Fredrik avled 1771 efter att frossat i bland annat semilor. Måste nog kolla upp den kungen lite senare. Än får man tydligen vänta några dagar på att förtära en smaskig temla om man nu ska följa traditionen.

Jag har faktiskt upptäckt att allting jämnar ut sig. När man får mindre hår att kamma, får man mera ansikte att tvätta.

Ses.

Skriv ett inlägg

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.