No Title

Lutfiskens dag, vilken ska inträffa dagen före Alla Helgons Dag, och som är nu till helgen. Lutfisk, en undervärderad rätt, som i alla fall än så länge, har sina trogna konsumenter. Jag minns för åtskilliga år sedan, ja det är nog en 45-50 år sedan, hur man sågade spillångan i bitar som sedan nere i husets tvättstuga lades i blöt, detta skulle ske på Anna dagen.

Fisken skulle sedan ligga i vatten som byts varje dag under 4 till 6 dagar. Därefter skulle man lägga kalk i botten på det där stora sköljkaret med hjul som fanns i 40 talets tvättstugor. Kalk varvades med lutfisk. Sedan skulle man ha varmt vatten och lösa upp sodan i. All soda hälldes sedan i karet tillsammans med kallt vatten. Där fick sedan fisken ligga å gotta sig i en fem sex dagar. Sedan var det dags för urlakningen. Fisken ska sedan urlakas under några dagar för att sedan bli ”lutfisk”.
Men vad är lutfisk? Kan vara torsk, sej eller långa. Min favorit är helt klart långan. Lucia brukar vara en bra dag för julens lutfiskmiddag, julbordet har så mycket annat att fisken inte skulle få plats i ventriculus.

Har tappat Riojan på butelj och BB. Ett vin som verkligen höll vad jag hoppats på.

Bordeaux ligger på eklagring under några veckor till, sedan ska den tappas i BB och plunta. Vermouthen kommer fint, den är omtappad och är nu skild från kryddorna, är nog klar för tappning om ca 6-8 dagar. Så har vi då Glöggen, om det blir glögg vet jag fortfarande inte. Får ta ytterligare någon funderare hur jag ska göra. Vet förhoppningsvis mer om ett par veckor, det tar alltid längre tid än vad många tror att brygga ett vin. Rosévinet är nu på gång, ca 10kg rabarber samt ett par kilo röda vinbär samt lite äpple verkar ge vad jag önskar.
Allt vin, ska sedan det tappats, läggas på lagring. Tyvärr så blir inte vinerna riktigt bra förrän efter en 8-24 månaders lagring.

Vissa viner kan dock vara acceptabla redan efter någon månad, men de bör ligga och mogna rätt många månader innan de är riktigt bra. Så det som nu tappas i butelj o BB, är således inte klart förrän till grillen år 2012.  Det gäller verkligen att ha framförhållning.

Har ett litet avslut på lut: Fiskekort: ett på ofta styvt papper utfärdat tillstånd för fiskare att – mot en måttlig avgift – förlora sina beten inom ett specificerat område.
Ses.

Skriv ett inlägg

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.