9 okt

En eftermiddag som denna med sol och luft som är krispig och lite ljummen, bara inbjuder till att kyla vinet, tända grillen, strimla potatisen och marinera karréskivorna. Grillhuset har stängt för säsongen så nu det blev eldkasens grillinsatts som fick agera denna gång. Att sitta ute den 9 oktober i sol och käka grillat e inte dumt. Man äter och mår gött så här på höstkanten. Man äter….. man-äter….. maneter, blir ju något helt annat än att man-äter. Kom att tänka på just detta med maneter på grund av just detta att man äter.
Östersjön har inte något större variation av maneter, den som kanske utmärker sig allra mest i sydvästra delen är nog röd brännmanet (Cyanea capillata),

Den kan i gynnsamma  fall bli 2,5 m i diameter med ca 30 m långa trådar. Men här så blir de omkring 50-60 cm, dock kan det i ibland förekomma i storlek på omkring 1 m. Röd brännmanet förekommer längs hela västkusten.
9 oktober stoltserar men sol och ett härligt höstväder, kan det bero på att just denna dag för 163 år sedan så avskaffades det svenska slaveriet. Jo, det är faktiskt sant att vi hade slavar i Sverige så sent som i mitten av 1800 talet. I samband med att slaveriet avskaffades så frigavs 595 slavar på den svenska kolonin Saint-Barthélemy. Dessa öar upptäcktes av  Columbus år 1492. Och är en fransk ö i Karibien, med en total kuststräcka på 32 kilometer och ett invånarantal på ca 9 000 individer. Det blir ungefär 402 invånare per kv/km. 

Columbus går i land på Guanahani (Träsnitt, ur Epistola Christofori Columbi, utgiven 1494)

Saint-Barthélemys vapen avspeglar de olika länder som har haft makten.

De tre liljorna står för Frankrike. Malteserkorset representerar Malteserorden och de tre kronorna är för den Svenska perioden av herravälde.

Jaha det var lite om sol, grill, manäter (maneter), slavar och Västindien.
Vad kan passa till ett avslut på detta?
”In casu grilling dat praegustatum veris”.  Jo, grekerna dom kunde dom med.

Ses.

Skriv ett inlägg

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.