8 okt

Välkommen till min nya blogg. Ska se om denne kan ge mer i redigeringssyfte Den andra finns kvar på:
http://reflex.indecernos.eu/ men fortsättningsvis kommer du hit när du klickar på länken på hemsidan.
 
Så börjar vi då.

 
Lisa Thomasson levde mellan 1878 och 1932, hon var känd som Lapplisa eller Näktergalen från Oviken. Hon var en svensk prästhustru och sångerska. Hennes mest kända visa, Lappflickan, skrevs av lärarinnan Augusta Amalia Wilén omkring 1897.

Men det är inte den Lisa man menar i vanligt tal när man tänker på Lapplisa, utan Anna-Lisa Öst. Hon levde mellan 1889 och 1974. Båda damerna var sångerskor men Lisa slutade redan sitt offentliga framträdande 1902 då var hon 24 år gammal.
Ca 10 år senare kom Anna-Lisa Öst att använda sig av detta namn. Hon var sångerska och frälsningsofficer. Frälsningsarméns bönekåta i Fatmomakke är Lapp-Lisas gåva till bygden.
 Fatmomakke (sydsamiska: Faepmie) är en ort i Vilhelmina kommun, Kyrkplatsen användes som religiös plats redan på 1780-talet då samerna gjorde en kyrka i några kåtor. På 1830-talet byggdes där en större träkyrka, som sedan fick ge plats åt det kapell som finns i dag, denna invigdes 1884. En del av inredningen är hämtad från Åsele gamla kyrka så som predikstolen och kyrkorummets dörr.
Vår resa till Fatmomakke och Marsliden 1996 var en upplevelse. En semesterresa som verkligen sitter i minnet
Fatmomakkestugor i kanten av Malgomajsjön
Kyrkan
På väg från Marsliden

Kenzo i Gällivare
Nattarbete

?

 Så var det gårdagens lilla latin: Poeta autem omnia potest consistere gradum Scientiae. Som betydde: En poet kan överleva allt utom ett tryckfel.
Ett lite ordstäv så här i slutet: 
Semester är den korta tiden mellan planeringen och minnena.
Ses

Skriv ett inlägg

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.