26 sep

Det blev en riktig höstdag i dag, med kyliga vindar som drar ned från norr. Dags för mössa på skulten, och varm jacka. Det är en kontrast mot vädret ett par dagar tidigare, då med åska och ca 20+. Tur att det inte åskar lika mycket som i Tororo i Uganda som har i genomsnitt 251 åskdagar/år, detta uppmättes under 1967-1976.
Kyla bör ju vi nordbor vara vana vid, men våra rekord är lite fjuttiga. I Vuoggatjålme, Lappland uppmättes den lägsta temperaturen den 2 februari 1966 (bara) -52,6.
Den kallaste platsen som människan känner till är i Bumerangnebulosan belägen cirka 5.000 ljusår från Jorden,
där beräknas temperaturen till -272.15 grader celsius, vilket motsvarar 1 Kelvin och är därmed bara en grad ifrån den absoluta nollpunkten. Det är kallt det.

Men vad är nu kyla? Ja kanske är det något som är kallt, eller så är det som di lärda säger att kyla är: Kyla kan beskrivas som antingen negativ värme eller låg temperatur. Om man tänker sig värme som energi så är kyla brist på eller avsaknad av energi.
Jaha om jag inte har någon energi en dag så är jag kylig den dagen. Snacka om att ta det kallt.
Kommer ni ihåg början av januari 2010? Europa var nästan lamslaget av kyla och snö. Vägar så lång söder ut som i Spanien täcks med snö och is.

Snöstjärnor sedda i ett elektronmikroskop. Färgerna är pålagda efteråt

Sedan kom ju snöstormen här hemma i februari. Men det var ju inget mot den 28 februari 1926, då uppmättes 327 centimeter snö i Kopparåsen cirka 110 kilometer nordväst om Kiruna. Det gällde nog att inte ta sig snö (vatten) över huvudet….

Gårdagens lilla latinska stråf, betydde: Tusan också, vi har inga säkerhetskopior!

En liten latinare till:

Vita liber juvenis senectutis vita liber. ——– Vad det betyder? Det får du veta i morgon——.

Ses

Skriv ett inlägg

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.