25 sep

I dag den 25 september och 1598 stod slaget vid Stångebro utanför Linköping. Slaget är känt för att vara den sista inbördesstriden och religionsstriden på svensk mark. Slaget vid Stångebro slutade med en seger för Karl IX över Sigismund.
Bild 4: Slaget i Halmstad. Bild 3: Karl IX. Bild 2: Snapphane. Bild 1: Slaget vid Stångrbro.

Tänk er, det är i dag 412 år sedan slaget, och där med den sista inbördesstriden. Men snapphanarna då? Jo snapphanarna grasserade främst under 1675-1679 i det så kallade Skånska kriget, men snapphanarna var aktiva under stor del av 1600 talet.

Vad är en snapphane? Jo, enligt historieboken så användes det ordet av svenska staten under 1600talet och var ett skällsord som man använde om stråtrövare och de bönder som stödde danska sidan i de dansk-svenska krigen under 1600talet.

Men detta är inte riktigt sant för redan 1558 använde Gustav Vasa snapphane som ett skällsord synonymt med stråtrövare.

Vi hade ju även en dramaserie som gick i december i TV 2006 samt långfilmen från 1941. Det skulle gå att skriva mycket om snapphanarna och Stångebro åsså, men det här får räcka här å nu.
Ett litet latinskt citat kan var en bra avslutning på 1600 talet:

Hercle, replicae nobis desunt! ——– Vad det betyder? Det för du veta i morgon——-

Ses

Skriv ett inlägg

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.