Ränta eller inte ränta, det är frågan.

Svenska folket skänker årligen bankerna miljarder i privata bidrag!

Låter det inte skumt? Jo men visst, men tyvärr så stämmer det nog ganska så bra med verkligheten. Svenska hushåll hade (2011) en sparbuffert på drygt 60 000 kronor – nästan fyra av tio hushåll har en buffert på över 100 000 kronor.

Ponera att du har ett sparkonto med 150 000 hos någon av de vanliga bankerna, de ger ca 0,00-0,10% sam tack för ditt sparande. Du får då i bästa fall ca 150:- som tack för pengaplaceringen, banken tjänar i det har fallet ca 2 100:- på att du inget gör.

penga
De så kallade nischbankerna med bankgaranti, ger dig i dag ( februari 2015) mellan 1,2 – 1,5% som genererar omkring 2 200:- i årsränta på det tänkta kontot. 

Låt oss titta på vad det blir för skillnad: Om du har 150 000:- på kontot, vill ha 1,5%, spar 150:-/mån och allt detta i 5 år. Vad blir det i slutändan? Jo, 170 941:-. Du har sparat ytterligare 9 000:- och erhållit 11 940:- i ränta. Skillnaden är stor mot de vanligaste bankernas sparkonton, där hade det blivit ca 770:- i ränta. Sålunda gav du ett bidrag till banken på ca 11 170:- för perioden. 

Gå in på: www.kalkyleramera.se och gör själv en koll på vad du kan tjäna med att byta bank. Du kan även titta på olika bankers konton här: www.compricer.se.

Att fixa ett sparkonto på ” nischbankerna” tar ca 2 minuter om det görs på nätet. De två minuterna kan bli den bästa timpenning du någonsin kommer att få. 

När det nu är negativ ränta som nu gäller så se upp, bankerna kommer med största sannolikhet att inte införa minusränta på sparkonton (Om negativ ränta införs så får den inte dras av i deklarationen, den räknas som ”avgift”), men man kommer eventuellt att införa en så kallad sparavgift på sina sparkonton. Så ta dig nu ett par minuter på nätet för att få pengarna att ränta sig.

Ses.

Skriv ett inlägg

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.