Vargavinter eller inte, de e frågan.

Det kanske blir ”vargavinter” spår SMHI. Liknande de vintrar som vi hade 2009 och 2010. Men i nästa andetag så garderar man sig med att midvinternattens köld inte blir så värst hård utan kanske rent av mild. Detta kan man väll kalla en helgardering. Det senare påståendet härstammar från IRA (The International Research Institute for Climate and Society) Deras prognos säger att det är mer sannolikt att det blir en mild (inte så kall) vinter än att vintern blir kall. Det finns en högre sannolikhet för att det skall bli en mild vinter  40% för en mild mot 25% på en kall. Men vad representerar då de resterande 35% ?

En sak kan man verkligen vara säker på, å de e att det i alla fall blir väder, oavsett om det nu blir kyla, regn, snö eller sol, men väder får vi i alla fall.

Snöplogningens premiärtur för vintern 2012/2013.

Men för att återgå till detta om vinter, så infaller vintersolståndet detta år den 21 december. Då är det midvinter, årets kortaste dag. I Värnamo går solen upp kl 08:28 och ned kl 15:22 och i Gislaved går den upp kl 08:31 och ned kl 15:23. Så Gnosjö där går solen upp kl 08:30 och ned kl 15:22. Så den längsta kortaste dagen har Värnamo med 6t 56m 40s. Gislaved och Gnosjö får 6t 55m 20s. Allt uträknat med hjälp av kalkylatorn. Där efter går vi så sakteligen åter mot ljusare och förhoppningsvis varmare tider vad det lider.

En kalkylator av det tidigare slaget.

Förr fanns det inte de här små räknedosorna som i dag mer eller mindre är som små datorer. Utan då fick man hålla tillgodo med Facits senaste snurra. För stor och tung för att ha i byxfickan men kul att veva på, och det gjorde man, vevade på alltså.

Jo, har du tänkt på att det i regel aldrig tutar upptaget när man slår fel nummer..

Ses.

 

Skriv ett inlägg

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.