No Title

Mycket på G?
Jo, nog är det vällan det. Stora rummet ska vara klart te lucia, hade jag tänkt. Tidsoptimist? Utan tvivel, men va tusan det är väll klart, men va då da.
December är ju den månad som många räknar te vintermånad. Men vad tusan sysslar vädergudarna med när dom öser den här mängden snö över oss, en fråga som jag vill ha svar på.
30-40 cm snö i ingången till julmånaden är ingen vanlig företeelse, så en undring är när och hur ofta har det varit på detta viset?
Under åren 1961 till 1990 är det genomsnittliga snödjupet den 15 december här runtikring 0 – 20 cm men med en marktäckning på ca 50% till 60% av arealen. Vad har vi i dag? Jo, ca 30 – 50 cm med en täckning på 100% av markytan. Det var då tusan om inte tomten ska kunna komma fram på sin släde över hela kungariket denna jul. Dessutom ska vi ha en medeltemp på ca -2 grader i december.
Det här med is då, jo förra året så lade sig isen utmed norra bottenvikens stränder runt den 17 december. I år så lade sig isen där redan den 29 nov, kallt så det räcker till.
I Jukkasjärvi så har jobbet med ishotellet nu varit i full gång en tid. Kolla på Ishotellet så kan du se lite isande bilder om du behöver kyla ner dig.
????

Stora salen i ICEHOTELET Jukkasjärvi, 2007.
Skulpturer av Jörgen Westin Bild Laplandish.

???? Eller varför inte ta in på hotellet ett par tre nätter? Det skulle nog bli en kylig upplevelse både för kropp å börs. Eller vad säger du om 3 nätter i Icehotel art svit med 2 bäddar, du sover i en varm sovsäck på en särskild bädd uppförd av snö och is. Som liggunderlag har du ett väl isolerande renskinn. På morronen blir du väckt med en kopp varm lingondricka på sängkanten.  Allt detta för en facil kostnad av ca 180 till 236 kronor i timmen, sålunda ca 12 900:- till 17 400:- för de tre dagarna. 

Nä det får nog bli tre sköna nätter i husvagnen i stället. För 17 000:- skulle jag kunna resa runt i norden och tillryggalägga ca 12 000km med husvagnen.

Att åka från Smygehuk till Karesuando tur och retur är en resa på ungefär 2 800km och efter den resan har jag fortfarande omkring 9 200km att förbruka. Jag kan så gott som besöka varenda stad och köping i riket för ungefär samma kostnader som tre nätter i sovsäcken i Jukkasjärvi.
Men det är ju klart att dessa tre unika nätter i ishotellet, är med obestridlighet något utöver det vanliga, och ger utan tvivel en enorm stor upplevelse. Men jag väljer nog vagnen i alla fall.

Åsså en liten.
Det finns inga främmande länder. Det är bara resenären som är främmande.

Ses

Skriv ett inlägg

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.