No Title

Ordet ”pris” har flera olika betydelser så som: prilla, fångst, byte, värde, pokal, rov  mm mm.
I runda tal hittade jag lätt ett 30tal olika betydelser för ordet ”pris”. Svenska är nog inte så himla lätt, men det är ju inte kinesiska heller, och ändå kan över 1,3 miljarder människor detta obegripliga språk.
Otroliga 1,3 miljarder, men landet kommer ändå bara på en fjärdeplats vad gäller ytan. Kina förfogar över 9 596 960 km² och där står det 137,7 invånare per km². Ryssland har 17 075 200 km² och ett invånarantal på ynka 142 miljoner som ger 8,3 inv/km².

Sverige då? Jo vi kommer på hedrande 55 plats med en yta på 449 964 km² och ett invånarantal som bara uppgår till ca 9,5 miljoner. Vi trängs nog inte direkt med våra 23 inv/km²
Vem ligger då sist i listan på stater när det gäller invånarantal? Jo, det är Vatikanstaten, ynka 821 invånare finns i det lilla riket, men det står faktiskt 1 866 st vatikanare per km².

Det tar inte många minuter att gå från den södra gränsen till den norra i Vatikanstaten.

Trångt? Jo något, men värst i den ligan är nog ändå Monaco, med 16 688 st monegasker per km² slår man utan tvekan alla andra stater.

Nu måste vi kolla vilket land som är glesats befolkad i världen och där hittar vi Mongoliet. Med bara 1,89 invånare per km² känns det nog inte trångt.

Men det var ju ”pris” jag funderade lite över. Funderingarna sträckte sig lite utanför våra gränser, närmare bestämt till Tyskland. Jag frågade Stern – Vad kostar en norrlandsguld i Tyskland? Svaret jag fick blev lite överraskande: – En norrlandsguld 33cl burk kostar ca 2,50:-
Här måste det vara något fel, frågan gällde ”en norrlandsguld” en sådan kostar i 33cl flaska ca 12,50 på bolaget, inte kan det skilja 10:- för en 33cl öl?
Jodå, det gör det. Det skiljer ca 30 kr per liter mellan ölen som är köpt i Sverige och samma öl köpt i Tyskland. Vi ska nu inte dyka djupare i övriga spirituosors prisnivåer men helt klart är att prisskillnaden är otroligt stor mellan EU länderna.

Det är Fetaostens dag i dag, så gå till affären och inhandla en fetaost, hem och snickra ihop en goer sallad. Men kom nu ihåg att det inom EU endast är tillåtet att kalla fetaost tillverkad i Grekland av får- eller getmjölk, för fetaost. Så en svensk feta är ingen feta, eller?

Nä nu får jag nog ta å ge di småer fyrebeningarna lit å äte.
Dags för lite ordklyveri. ( Ordklyveri kan även skrivas som ”strid om påvens skägg)
”Att lära utan att tänka är meningslöst, att tänka utan att lära är farligt.”

Ses.

Skriv ett inlägg

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.