No Title

Har fått ett myggbett. Vad är det för mygga som vill jobba i oktober med nattfrost och ur myggans synpunkt, kalla dagar. Kanske muterar den med någon artisk art. Det finns ju ca 33 000 myggarter i världen, men av dessa så är det bara 2 250 som lever i Sverige. Vadå 2 250 arter i Sverige?  Är det inte nog med en blodsugande mygga?
Nä då, vi kör hårt, av dessa arter som finns i Sverige, så är det ”bara” ett trettital som är blodtörstiga flygande arter. Jag hitta ganska lätt ca 30 talet olika familjer så som: dyngmyggor, fönstermyggor, hårmyggor, smalbensmyggor, toffsmygga, u-mygga, vad är det? En mygga för ubåtar? Åsså har vi så den allra mest kända ”stickmyggan”.

Fikapaus med mygg.

Lyckades även vaska fram en familj med namnet: vintermyggor. Va i ….. finns det vintermyggor. Jag visste väll att man inte var fri från dessa blodsugande insekter ens på vintern. Men jag får väll tillstå att enligt de så kallade experterna så sticker inte vintermyggan. Men kanske denna inte visste det när hon såg min blodfulla hanöverdel. Kanske hade denna vintermyggas föräldrar parat sig med en sommarmygga? Åsså blev det en stickande, blodsugande vintermygga som efterlämnar ett kliande bett. Vi får vara tacksamma för att det inte förekommer malariamygga här. ?

Stickmygga
Malariamygga

Nä stopp nu, det finns det visst det. Vi har till och med fyra olika malariamyggor här i landet. Jaha, så var det me de, aldrig får man vara riktigt gla. Men, angående detta med de svenska malariamyggorna så är det så att inhemska spridningen av malaria inte längre förekommer. Tack för det.
Men det finns ett par infektionssjukdomar som våra myggor kan sprida. Det är harpest samt ockelbosjukan. Ockelbosjukan förekommer i Sverige i nästan bara i Gästrikland, Hälsingland och Dalarna och är vanligast under sensommaren och tidigt på hösten. Som sagt, aldrig få en va riktigt gla.

Nä nu är det snart dags att sticka.
Franska är inte min starka sida, men översatt så stod det i går: ”Ett franska är mer än ett bröd”.

Vad blir det då i dag? Jo det får bli en sentens.

”Det finns många exempel på att naturen automatiskt kompenserar olika brister. Den som ser dåligt med ett öga, brukar ha bättre synskärpa på det andra, och om en person har ett ben som är för kort så är ofta det andra benet en smula längre”.

Ses.

Skriv ett inlägg

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.