No Title

Det har varit en härlig hösthelg, undanplock av prylar för att den så småningom kommande snön imte ska gömma saker, som sedan hittas till snösmältningen. Men det blir ändå alltid överraskningar när våren gör entré. ”Oj, låg den grejen här” brukar vara ett uttryck för diverse upplevelser under de första snöfria dagarna på våren.
Vad det blir för kyla och snö framöver vet nog ingen, men vad vi vet så är det att omkring år 1400 började den period som pågick i omkring 450 år, och som kallas lilla istiden, då var klimatet synnerligen kallt, åren hade långa ihållande vintrar och korta svala somrar, denna epok pågick fram till 1850 talet.

Det var under ”lilla istiden” 1658 som Karl X Gustav tågade över stora och lilla Bält med sin arme.

Karl X Gustav vid tåget över Bält

Men emellertid så brast isen för ett par skvadroner, det var Waldecks och Königsmarcks tyska regementen som råkade ut för denna olycka, och två skvadroner försvann vid det tillfället i drickat. 

Istider har kommit och gått under ett flertal tillfällen i jordens historia. Den senaste pågående perioden är Holocen, denna geologiska epok som inleddes för ca 11 700 år sedan. Vi har ett förhållandevis stabilt milt klimat som hade ett optimum för ca 5 – 8 000 år sedan. Så tydligen går vi mot kallare tider. Den där ”Lilla istiden” berodde bland annat på ett solfenomen. Under några hundra år var solfläcksaktiviteten så gott som noll. Detta ska ha bidragit till den kalla perioden på ca 450 år. ?

Solen just nu. Lite solfläckar ner till vänster.

? Solfläcksaktiviteten just nu är på väg in i ett maximum (i cykler om 12 år), men om detta kommer att ge oss varma somrar och kalla vinter, återstår att se. Vi har faktiskt just nu ett minimum av solfläckar, det borde varit ett maximum.

Föresten så måste jag berätta att det var just den 10 oktober 1471 som Slaget vid Brunkeberg stod.  (nuvarande Norrmalm i Stockholm).
?

Sten Sture d.ä. intåg i Stockholm

?Det var Sten Sture den äldre, som där igenom knäckte Kalmarunionen.

Vet ni vad latinet stod för i går? Jo: In casu grilling dat praegustatum veris, betyder: Att grilla på hösten, ger en försmak av våren.
Latin är ett härligt språk, men jag kanske skulle försöka mig på lite franska?
 ”Un français est plus qu’un pain”    Helt klart, eller hur?
Ses

Skriv ett inlägg

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.