Visst är det en blomstertid

Kunde inte låta bli att plåta lite runt omkring här hemma. Det är motiv som man ofta glömmer bort. Här lite från kamera-expon denna sommardag.

smorblommor_ang
En sommaräng fylld med smörblomma (Ranunculus acris L) Den kallas i bland även rätt å slätt vanlig smörblomma. Det är vacker med en hel äng fylld av denna gula blomma.

En blomma som blommar lite senare än vanligt är Lupinerna. Dessa har ännu inte kommit fram i den utsträckning som vi brukar ha, men de kommer.

lupin
Lupin som heter ”Lupinus” på latin

 

Lupinfrön används som utgångsmaterial för framställning av lupinmjöl. I Sydeuropa äts lupinfrön som snacks. Lupinmjöl används ibland i produkter som bröd, bakverk, kakor och kex. Lupinmjöl används ibland som ingrediens i glutenfria produkter som pasta. Det är en nyttig växt.

hundkex
Hunskex eller hundfloka, hundkax, hundkex, hundloka. Allt är samma växt.

Hundkäx kan användas som färgväxt, bladen ger en vackert grön färg, alunbetad ger den gul färg. Enligt Nyman (1867) kan man också använda en dekokt på hundkäx och kalk för att gulbetsa trä.

Så avslutas allt denna gång med en liten bild på två av de presenterade blommorna

hundkex_smorblomma
Visst är det sommar

Jo, visst är det så att strunt är strunt och snus är snus, om ock i gyllene dosor, och rosor i ett sprucket krus, är ändå alltid rosor. Eller?

Skriv ett inlägg

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.