No Title

Kapital, vad är det? Jo enligt läroboken så är det något som ger avkastning. Sålunda är en häst som kastar av sin ryttare ett avkastande kapital, eller?

Bilar då, är dessa ett kapital som är avkastande eller fölusterande? Att det i dagligt tal är ett kapital och då på så sätt att den är orsak till att rätt mycket pengar rinner igenom röret där bak, är nog solklart. Men visst, den orsakar även ett ganska så stort humankapital genom sin allt mer tekniska design. Dessa ord med ”kapital” så som Realkapital, Socialt kapital, Humankapital och Kapitalvaror är bara ett litet axplock från svenska ordlistan om kapital. Där finns ett stort kapital av ord att välja på.

Fick ett mail för en tid sedan med följande text: Inte skulle du kunna tänka dig att för byte av ett tändstift på din bil betala en fast procentsats av bilens värde – arbetsinsatsen är ju densamma oaktat bilens pris? Och absolut inte om motorn bara går på tre cylindrar efter bytet! Du skulle väl heller knappast acceptera att ditt bilkapital försnillas genom att bilen under service utan din vetskap blivit försedd med en uppsättning slitna däck och att bensintanken har tömts? I mäklarbranschen förekommer dessa tre avarter av uppskörtning av kunderna sedan länge: För det första och andra; fondmäklarna tar samma procentuella arvode vare sig de förmedlar affärer på femhundra kronor eller på tio miljoner och oavsett om de gör ett bra eller dåligt jobb. För det tredje så reduceras värdet på ditt kapital ytterligare genom vad som på mäklarspråk kallas dold premieavgift. Denna förtäckta ej redovisade ”avgiftavgift” avslöjar obönhörligen girighetens sanna natur.

Varför då detta om kapital? Jo, det är ju i dessa dagar med rosa kuvert ofta tal om placeringar av mina pengar för framtiden. Det är nog ok om man har ett kunnande och framför allt ett intresse för aktier mm, att sitta och flytta runt pensionspengarna. Men har man tänkt på att bara genom ett knapptryck på tangentbordet, så kan i stort sett alla mina pengar, som skulle varit för ålderdomen ha reducerats till en bråkdel av vad det var från början.

Så att placera sitt kapital, som många förståsigpåare önskar att man gör, kan resultera i en katastrof för pensionen. Jag har aldrig förstått detta att alla förutses att ha kunskapskapital för att placera framtidens pensionspengar. Ofta låter vi någon som tituleras ”ekonom” sätta sprätt på pensionen och betalar dessutom villigt stora pengar för detta jobb. Risktagaren är enbart den som sätter sin pension på spel, den som har hand om pengarna får alltid sitt soulagemang oavsett utfallet.

Nä, gör som jag. Lägg pengarna i madrassen så prasslar det gött fram till att det är dags för utbetalning. Eller varför inte sätta slantarna på bankkonto? Det blir några procent i dagens räntevärde och det är inte helt fel, dessutom har du garanterat dina insatta pengar kvar.

Att flytta runt mellan bankkonton orsakar inget kapitalförlust. Vill man vara riktigt extravagans så köper man några premieobligationer, och med lite tur (säkerligen inte med mindre tur än vad man har i fondbolagen) kan pengarna komma att växa till en bra månadsutbetalning i framtiden. Och om det nu inte blir så, så kan du i alla fall aldrig förlora ditt insatta kapital, det finns alltid kvar.

Jo, det säkraste sättet att fördubbla sina pengar är att vika sedlarna och stoppa dem i fickan.

Ses.

Skriv ett inlägg

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.