No Title

Tänk om man kunde uppgradera sitt minne lika lätt som man gör med datorn, eller att man kunde lagra på externa minnen.

Att välja typ av externa minnen till sin dator är inte alltid så lätt, ska jag lägga upp filerna på hårddiskar, usb-minnen eller skivor? Ja inte vet jag vilket som är bäst. Ta den där lilla disketten som fanns för ett tag sedan, lilla föresten, den som kom först var inte så förgrymmat liten precis. 200mm var måttet på den disketten, snart kom dock 5¼”-disketten med en lagringskapacitet på hela 180 kb vilket i dag inte ens räcker för ett dokument.
Men snart var det dags för HD-formaten och då fick vi möjlighet att lagra 360kb till 1,2MB, oj vilken skillnad. Jag minns när jag skulle köpa disketter för första gången, 25:-/st med 1,2MB lagring, det var mycket pengar på den tiden.

I dag kan du inte ens läsa av dina disketter, det finns inte någon diskettläsare i datorn längre. Så där blev vi lurade på lagringen. Nu finns det CD, DVD och USB-minnen att lägga upp filerna på. Hur länge till som CD-skivan kommer att finnas vet nog ingen, men helt klart är att den är på väg ut. Det är DVD och Blu-ray Disc som gäller. En vanlig DVD lagrar 4,9 MB

Det är ok att utvecklingen går framåt, men vad som får en att fundera är över alla dessa bilder som i dag tas digitalt. De flesta tar nog tyvärr bilder med sin kamera i JPG-format, ett komprimerande filformat som packar filen och samtidigt kan man säga att den släpper lite information för varje gång bilden sparas. De två vanligaste typerna av förstörande komprimering är just JPG samt GIF. Dock finns åter ett nytt format för bilder, jpeg 2000, vilket inte ska tappa information vid komprimering och sparande.

Det finns några vanliga bildformat som är icke förstörande komprimering, och den vanligaste där är BMP. I många kameror så kan man själv välja i vilket format man ska spara sina digitala bilder. Alla våra digitala systemkameror och även vissa digitala kompaktkameror kan spara bilder i RAW. (Digitalt råformat) De stora märkena har även egna lösningar, vilket gör att man måste ha ett program som klarar alla de olika bildformaten.
Adobe försökte att lansera DNG, vilket är ett filformat för digitala bilder i råformat, men det är bara ett fåtal kameramärken som anammat detta format.

Så åter till detta om minne, disketten är borta och med den en massa information. CD-skivan är på väg ut. Utvecklingen går mot ett annat system för sparande av filer. Så vad händer när det inte längre finns skivläsare i våra datorer? Vad gör vi då med alla bilder och annat som är sparade på detta media? Det blir nog som med disketterna att det bara ligger i ett skåp för att det inte går att läsa dom. Dessutom undrar jag hur blir det med programmens förmåga att läsa våra i dag populära bildformat i framtiden?

Nu ska jag vara ännu mer negativ, en CD eller DVD har begränsade lagringstider. Det vill säga de kan bara spara dina bilder i en viss tid. Så småningom blir inläsningen felaktig, den åldras och där med förlorar vi bilden. Det fotografiska negativet har klarat lagring sedan 1890, tyvärr så klarar inte våra moderna skivor denna tid.

Ett av världens äldsta bevarade fotografier, taget 1826 eller 1827. Bilden, kallad Utsikt från fönstret i Le Gras, visar utsikten från Nicéphore Niépces fönster i Saint-Loupe-de-Varennes.

Men man måste nog undra över vem vi egentligen skyllde på när vi inte hade datorer?

Ses.

Skriv ett inlägg

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.