No Title

Kallt, kallt och åter kallt, men är det just nu egentligen något annorlunda och konstigt med vädret? Nja i själva verket är det som man säger ”inget nytt under solen”. Det kanske är så att vädret påverkas mycket mer av solen än vad vi förmodar.
Solfläcksfenomenet har ju cykler på elva år, men det finns en solfläckscykel som har längre spännvidd. För ca 350 år sedan så tågade Karl X Gustav över Stora Bält som då var frusen, vinterkyla så det förslår. Dessa kalla vintrar finns dokumenterade under flera år på 1600-, 1700,- och 1800-talet, och kanske även nu.
Vad som sammanfaller med detta väderfenomen är en extremt låg solfläcksaktivitet. Det ger lite funderingar.

När det gäller julväder under detta århundrade så har vi haft omkring 14 extremväder just vid jul. 1902 var det den ”Stora julstormen”. Som var ett av de värsta oväder som drabbat Götland, orkanvindar på västkusten och i Skåne orsakade mycket stora skador både på hus å skog. 1931 passerar en front med åska och hagel Stockholm på julafton. 1977 har Lund den 24 december drygt 11 grader varmt. 1992 veckan innan jul uppmättes Sveriges högsta vindhastighet vid Tarfala i Kebnekaisemassivet med 81 m/s. Det är lika fort som att köra en bil i 291km/tim. Snacka om vind. Tänk att 2006 var det barmark på juldagen i hela Götaland, Svealand samt i sydöstra Norrland ända upp till Piteå. Det är lite skillnad mot dagens snödjup här i Sverige.

Det är skönt att sitta inne vid en sprakande eld i kaminen och se iskristallerna dansa sin isdans ute i den kalla juldagens svaga solstrålar. Såg föresten att det ska bli lite kallare de närmaste dagarna samt att i slutet av veckoprognosen kommer det att snöa lite mer.
Men jag lovar att det kommer snart att börja töa ute, dagstempen kommer att stiga till omkring 5+ – 6+ grader och snön sakta packas ihop och börja rinna bort i form av smältvatten. Detta är inte svårt att lova, det kommer garanterat att hända, men frågan är bara ”när”.

Julen är över för denna gång, känns skönt med en lugn och avkopplande jul i bagaget när nu året går mot sitt avslut. Då är det dags för en nattvaka mellan 2010 och 2011 och man får ju inte missa grevinnan å betjänten ett återkommande tv-muntration sedan 1976, det blir nu 34 år som sketchen visats i svensk tv.
Visste ni förresten att Grevinnan och betjänten härstammar från Storbritannien, och där är den i det närmaste totalt okänd och har aldrig visats på engelsk TV. Freddie Frinton, han som spelar betjänten var i själva verket absolutist.

Såg en rubrik nu i jul ”Blixthalka stoppade trafiken” – Det måste vara fel, är det blixthalka så kan man inte stanna.

Ses

Skriv ett inlägg

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.