No Title

Vad är 45 för något?
Ja, det kan vara rätt så mycket, tillexempel Princess V45, Honda V45, Camping 45, 45-års åldern, 45 miljoner, 45 vpm, 45cl (knatting) och så vidare. Siffran 45 kan göras nästan hur lång som helst, ja ända upp emot 169 mil. Vad är det då som är 45 och har en längs av 169 mil? Jo det är ju E45:an även kallad ”inlandsvägen” i Sverige.

E45 från norr till söder

Men denna pulsåder som börjar i Karesuando, slutar inte i Göteborg, utan fortsätter via Danmark ner till Sicilien och vidare till en liten stad på sydvästkusten som heter Gela.  En total sträcka på 4 920km från norr till söder. Du kör hela sträckan utan några tullstopp. Nä det är inte riktigt sant, det finns en och det är i Göteborg så klart.
Man vill nu förlänga 45:an till Nordkap via Skiboten i Norge, en sträcka på ca 62 mil, men om man åker via Kautokeino i Finland så är sträckan bara 45 mil, ja där kom ju 45:an igen.

Man kan säga att det är E45:ans födelsedag i dag, det var den 18 oktober 2005 som UNECE beslutar att riksväg 45 ska uppgraderas till E45. Gamla 45:an fick E-status. Men allt är inte frid o fröjd för 45:an. Långa sträckor av vägen håller inte någon vidare standard. Om vissa vägsträckor skulle förekomma i södra Sverige, så skulle dessa bitar omedelbart få status som högrenovereingsobjekt, och upprustas omgående.

Omskyltningen av 45:an kostade ca 20 miljoner kronor, då borde det även funnits några miljoner till vägförbättringar. Den senaste gången färden gick mellan Gällivare och Karesuando, var medelhastigheten ca 20km/tim och ändå var det lite för hög hastighet, radion ramlade ur sitt fäste i husvagnen.

45:an genom Sverige, är en resa som bjuder på mycket av vad vi har ett erbjuda som semesterland. Akvedukten i Mellerud, Selmas Sunne, Vasaloppets Mora, Storsjöodjuret i Östersund samt vidare upp genom ett vackert norrland med allt vad det medför.

Fridlysningsbeviset

Visste du att Storsjöodjuret är fridlyst? Det hade jag ingen aning om. Men så är det i alla fall, den 22 januari 1986 fridlystes Storsjöodjuret av länsstyrelsen i Jämtland. Kul grej, man fridlyser en myt.

Åsså en liten:
Det är den som far vilse som hittar nya vägar.

Ses

Skriv ett inlägg

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.